A leggyakoribb probléma, amivel hozzánk fordulnak, a lassú számítógép. Temérdek hit és tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy mi okozhatja a gép lassulását. Megpróbáljuk a gyakoriságuk szerint sorra venni őket.

1. rész: a Winchester

Talán meglepően hangzik, de a drasztikus lassulás legfőbb oka a merevlemez. Az, ha egy gépen az operációs rendszer hagyományos winchesteren fut, eleve korlátozott sebességgel jár, ha viszont a winchester még meg is hibásodik...

Ahhoz, hogy ezt megértsük, az eszköz működési elvét kell ismerni. A hagyományos HDD-ben mozgó alkatrészek vannak, az adatok fizikálisan is egy lemezen tárolódnak, a leolvasó fejnek pedig erről kell összeszednie őket, ami lassú folyamat. Maga a rendszer is adatok sokaságából áll, így már egy egyszerű bekapcsolás is hatalmas adatmennyiséget mozgat meg. Ha egy HDD felülete sérül, az további lassulást okoz a rendszerben, mígnem használhatatlanná válik. A megoldás az SSD, amelyen az adatok nem lemezen, hanem memória-chipekben tárolódnak, mozgó alkatrészek nélkül, így az adatok hozzáférése összehasonlíthatatlanul gyorsabb, mint egy HDD esetében. Igaz ugyanakkor, hogy az SSD sokkal drágább, mint a HDD, így a legcélravezetőbb megoldás, ha egy kisméretű SSD-n futtatjuk rendszerünket, míg adatainkat HDD-n tároljuk. Az olyan gépek esetében, amelybe csak egy meghajtót szerelhetünk, mindenképp az SSD mellett érdemes dönteni. A váltás során a rendszert újra kell telepíteni, valamint az adatokat átmenteni!

Olykor maga az SSD is lassulhat, amit két dolog idézhet elő (a megibásodáson kívül). Az első, hogy az SSD élettartama vége felé közeledik. Mivel memóriachipekről beszélünk, bizonyos mennyiségű adat írása után egyszerűen elhasználódnak. Kétségbeesni azért nem kell, egy napi használatban lévő SSD éves szinten is alig 2-3%-ot veszít az élettartamából. A másik dolog, hogy az SSD-t sosem szabad teljes kapacitásában használni. Mi azt javasoljuk, hogy mindig legyen minimum 20% üres hely a meghajtón (ez egyébként a HDD esetében is igaz, bár ott elegendő kevesebb üres hely is).

Maga a technológia nem újkeletű, és a legtöbb halálra ítélt számítógépet megmenthetjük azzal, ha SSD-re váltunk, de azt is látni kell, hogy mindennek vannak bizonyos feltételei. Azonban ha a számítógépét 2010 után vásárolta, jó esélye van rá, hogy ezzel a felújítással új életet lehelhet belé.

Napi szinten végzünk ilyen cseréket, telepítéseket, általános megelégedésre. A felhasznált alkatrészeket beszerzési áron adjuk tovább, így az egyetlen érdekünk, hogy az önnek legmegfelelőbb terméket szereljük be a gépbe. Épp amiatt először felmérjük, hogy mire szeretné pontosan használni számítógépét, kiválasztjuk az igényeknek leginkább megfelelő alkatrészt, beszerezzük, beszereljük, újratelepítjük a rendszert, és -feltéve, hogy más műszaki problémát nem kell elhárítani- már használhatja is megújult eszközét.

Egy ilyen átalakítás munkadíja adatmentéssel 15.000, míg anélkül 10.000 Forint.